GED Math Practice Test

GED Math Practice Test 2019 with Free 50 Questions. You can also download Worksheet for better prep. We also uploaded free printable PDF for GED Math Study guide. This material is not endorsed or approved by ACE or GED Testing Service. Our free online GED Math test is designed for better GED exam preparation. Download free PDF without any registration.

GED Math Practice Test 2019

Answer all the multiple-choice questions in this section.

1.) If a = 3, the value of a2– 2  is

  • (A) 7
  • (B) -7
  • (C) 9
  • (D) -9

[su_spoiler title=” Show Answers & Solution ” open=”no” style=”default” icon=”plus” anchor=”” class=””]

Answer: A. 7
Explanation: Substituting the value of a as 3 in  a2– 2 so  32– 2 = 9 – 2 =7

[/su_spoiler]

2.) A line 3y = 2x + 6 is shown below.

The y intercept of the line is:

  • (A) 2/3
  • (B) -2/3
  • (C) 2
  • (D) -2

[su_spoiler title=” Show Answers & Solution ” open=”no” style=”default” icon=”plus” anchor=”” class=””]

Answer: C. 2
Explanation: This point will always have an x coordinate of zero. In the equation 3y = 2x + 6 , the y -intercept is the solution to the equation when x = 0. Substituting the value of x as 3 in 3y = 2x + 6,

[/su_spoiler]

3.) Which ordered pair represents ƒ (3) = –5?

  • (A) (–5, 3)
  • (B) (–3, 5)
  • (C) (3, –5)
  • (D) (5, –3)

[su_spoiler title=” Show Answers & Solution ” open=”no” style=”default” icon=”plus” anchor=”” class=””]

Answer: C. (3, –5)
Explanation: In general, f ( x ) = y Compare: f ( 3 ) = –5 We can say that x = 3 and y = –5, Recall ordered pair is  written as (x, y) Thus,(3, –5).

[/su_spoiler]

4. Which of the following lines has a zero gradient?

GED Math Practice Test Question 4

[su_spoiler title=” Show Answers & Solution ” open=”no” style=”default” icon=”plus” anchor=”” class=””]

Answer: C.

GED Math Practice Test Question 4 Solution

[/su_spoiler]

5.) The domain of the graph shown below is

GED Math Practice Test Question 5

  • (A) {y = 2, y ∈ R}
  • (B) {x = 2, x ∈ R }
  • (C) {x ≥ 2, x ∈ R}
  • (D) {x ≤ 2, x ∈ R }

[su_spoiler title=” Show Answers & Solution ” open=”no” style=”default” icon=”plus” anchor=”” class=””]

Answer: (B) {x = 2, x ∈ R }
Explanation: Domain represents the x values. In this case, x is only at the value 2, Thus {x = 2, x∈R }

[/su_spoiler]

6.) What is the value of x in the equation: 3x – 5 = 10?

  • (A) 2
  • (B) 3
  • (C) 4
  • (D) 5

[su_spoiler title=” Show Answers & Solution ” open=”no” style=”default” icon=”plus” anchor=”” class=””]

Answer:(D) 5
Explanation: Solve for the x value:
3x – 5 = 10
3x – 5 + 5 = 10 + 5
3x = 15
3𝑥/3= 15/3
x=5[/su_spoiler]

7.) The values of x that make the equation x² – 4 = 0 true, are

  • (A) {–2, 2}
  • (B) {–2, 0}
  • (C) {0, 2}
  • (D) {– 4, 4}

[su_spoiler title=” Show Answers & Solution ” open=”no” style=”default” icon=”plus” anchor=”” class=””]

Answer:(A) {–2, 2}
Explanation: Solve for the x value:
x² – 4 = 0
x² – 4 + 4 = 0 + 4
x² = 4
√x² = ±√4
x = – 2 ,+2 [/su_spoiler]

8.) √9x² is equal to

  • (A) 6x²
  • (B) 9x
  • (C) 3x²
  • (D) 3x

[su_spoiler title=” Show Answers & Solution ” open=”no” style=”default” icon=”plus” anchor=”” class=””]

Answer:(D)  3x
Explanation: Use law of Surds
√ab=√a × √b
Simplify √9x²
√9x²=√9 √x²
=3x [/su_spoiler]

9. When simplified, the expression (2x – 3) – (x – 4) is

  • (A) x-7
  • (B) x+1
  • (C) x²+7
  • (D) x²-1

Answer:(D)  3x
Explanation

[/su_spoiler]

10.) 3x0 can be simplified to

  • (A) 0
  • (B) 1
  • (C) 2
  • (D) 3

[su_spoiler title=” Show Answers & Solution ” open=”no” style=”default” icon=”plus” anchor=”” class=””]

Answer:(D)  3
Explanation: Index law: anything raise to power zero except zero is one 3x0
= 3 (1)
= 3 × 1
= 3[/su_spoiler]

11.) The value of (4²)³ in base – index form is equal to

  • (A) 42
  • (B) 44
  • (C) 46
  • (D) 48

[su_spoiler title=” Show Answers & Solution ” open=”no” style=”default” icon=”plus” anchor=”” class=””] Answer:(C) 46 Explanation: Index law: when a power is raise to another power, multiply the two powers
(4²)³ =42×3=4[/su_spoiler]

12.) Which of the following expressions will give the value of the angle marked x in the diagram given below?

  • (A) sin x =18/17
  • (B) cos x =18/17
  • (C) sin x =15/17
  • (D) cos x =8/15

[su_spoiler title=” Show Answers & Solution ” open=”no” style=”default” icon=”plus” anchor=”” class=””] Answer:(A) Expression SOH [/su_spoiler]

13.) In a triangle XYZ, which side is the hypotenuse?

  • (A) XY
  • (B) YZ
  • (C) XZ
  • (D) ZY

[su_spoiler title=” Show Answers & Solution ” open=”no” style=”default” icon=”plus” anchor=”” class=””] Answer:(C) XZ
Explanation: Hypotenuse is the longest length, i.e. directly opposite of 90o. Thus, XZ[/su_spoiler]

14.) A toy suitcase measures 8 cm long and 6 cm high. What is the diagonal length of the suitcase?

  • (A) 4 cm
  • (B) 6 cm
  • (C) 8 cm
  • (D) 10 cm

[su_spoiler title=” Show Answers & Solution ” open=”no” style=”default” icon=”plus” anchor=”” class=””] Answer:(D) 10
Explanation: Pythagoras Theorem a²+b² = c² Substituting values
6²+8² = c²
c²= 36 + 64
c² = 100
c=10 [/su_spoiler]

15. The perpendicular bisectors of the sides of a triangle meet at the point called

  • (A) incenter.
  • (B) circumcenter.
  • (C) orthocenter.
  • (D) centroid.

[su_spoiler title=” Show Answers & Solution ” open=”no” style=”default” icon=”plus” anchor=”” class=””] Answer (B) circumcenter.   [/su_spoiler]

16.) a× a× a×b×b in base – index form is

  • (A) 3a + 2b
  • (B) 5ab
  • (C) 3ab²
  • (D) a³b²

[su_spoiler title=” Show Answers & Solution ” open=”no” style=”default” icon=”plus” anchor=”” class=””] Answer (D) Index law: in multiplication, if bases are same, add the powers
a× a× a×b×b
a¹× a¹× a¹×b¹×b¹
a1+1+1×b1+1
a³b²[/su_spoiler]

17.) The expression 2 -2 can be simplified to

  • (A) 4
  • (B) 1/4
  • (C) -(1/4)
  • (D) -4

[su_spoiler title=” Show Answers & Solution ” open=”no” style=”default” icon=”plus” anchor=”” class=””] Answer (B)

[/su_spoiler]

18.) Which one of the given equations represents the trigonometric graph shown below?

  • (A) y = sin x
  • (B) y = cos x
  • (C) y = tan x
  • (D) y = – sin x

[su_spoiler title=” Show Answers & Solution ” open=”no” style=”default” icon=”plus” anchor=”” class=””] Answer (A)

[/su_spoiler]

19.) The diagram given below shows the two chords intersecting inside the circle.

The length represented by x is

  • (A) 5
  • (B) 6
  • (C) 13
  • (D) 36

[su_spoiler title=” Show Answers & Solution ” open=”no” style=”default” icon=”plus” anchor=”” class=””] Answer (B)
Solution for x
x ×𝑥=9 ×4
x² =36
x = √36
x = 6

[/su_spoiler]

20.) The original price of a pair of shoes was $32.00. Sita bought it at a discount of 35%. What was the amount of the discount that Sita got for the pair of shoes?

  • (A) $11.20
  • (B) $20.80
  • (C) $18.80
  • (D) $43.20

[su_spoiler title=” Show Answers & Solution ” open=”no” style=”default” icon=”plus” anchor=”” class=””] Answer (A)
Solution: amount in the discount = 35% of $32.00
=(35/100)×32
= $11.20[/su_spoiler]

See also (PDF, Answers, Explanation Available)

0 comments… add one

Leave a Comment

three × 2 =